Cumartesi, Nisan 19 2025

Çay muhabbetle birleştiğinde sadece çay değildir. Doğu’dan batıya dünyanın birçok yerinde farklı yöntemlerle demlediği, farklı usullerde içtiği çay ülkemizde tarihi çok olmasa da en çok içilen içecekler arasında. Ülkemizde sadece siyah çay demlenerek (çok zaman doğru yöntemlerle demlenmemiş olsa da ) içilmektedir. Rize Çayı dediğimiz çay çok yaygın olsa da Dünya’da çay kültürü Sri Lanka’dan Rusya bozkırlarına, Güney Afrika’dan Kuzey Amerika’ya çok farklı çay çeşitleri ve içim şekilleri bulunmaktadır. Sevindirici şekilde İstanbul’da son dönemde çay tutkunlarının kapısında sırada beklediği mekanlar birbiri ardına açılmaya başladı. İstanbul’un 3 yakasından 3 farklı çaycıyı ziyaret ettim. Muhabbetin demlendiği çay mekanları… Detayları daha sonra yine burada yazacağım.

Muhabbetin Demlendiği Karaköy Dem

Karaköy’de son dönem ardı ardına mekanlar açılmaya devam ediyor. Bir tarafta elektrik malzemesi satan esnaf, korunmamış binaları yıkarak çirkin betonarmeleri dikmiş olan şirketler, diğer tarafta orjinaline sadık kalınarak çevrilmiş modern restoran ve kafeler. Şanslı olup zamanında bina sahibi olanların tercihi ise butik otel işletmeciliği ki bu bölgede çok keyifli otellerin sayısı her geçen gün artıyor. Dem ise Karaköy’ün çay severler için en müstesna duraklarından biri. Neredeyse her bölgeden seçilen çaylar keyifli bir ortamda orjinaline sadık kalınarak kişiye özel demlenerek servis edildiği mekan her daim dolu. Şanslıysanız içerideki cam kenarı bir köşede arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Seçenekler dünyanın her yerinden. Meyve tatları, aromalı yeşil çay çeşitleri, demleme siyah çay çeşitleri, Çin yöresinden beyaz çay çeşitleri kısaca çay adına ne arasanız var.

Sahibu’l Çay Asaf Osman Efendi

Üsküdar Valide Cami mevkinde ilk etapta çok da bulunmayacak bir mekan açıldı. Sadece bilenlerin gidebileceği, yoldan geçen binlercesinin haberinin olmadan yanından geçip gittiği mekanın adı Sahibul Çay Asaf Osman Efendi. Orada çalışan arkadaşa mekanın hikayesini sorduğunuzda sizi sosyal medya hesaplarına yönlendirebilir. En iyisi mi gitmeden hikayesini okuyup öyle gidin. Bu mekanda çaylar makamlara göre ayrılmış. Musiki makamlarına uygun hazırlanmış harmanlar kum saati ve demlik ile size sunuluyor. Yanında çayınıza özel hazırlanmış makamı anlatan kitap ayracı da hediye ediliyor. Buraya gelip çeşit çeşit çayları denerken orada bulunan kitapları okuyabilirsiniz.
Çaylar çok çeşitli ve farklı lezzetlere göre harmanlanmış. Meyve tatları ile tatlı bir keyif yapabilir, veya soğuk kış günlerinde baharat aroması yoğun çayları deneyebilirisiniz.

Ağa Kapısı

Ağa Kapısı bu üç mekan içinde en eski olanlarından. Her ne kadar son yıllarda popülist menüler hazırlasa da çeşitli bitki çayları, orjinal tariflere göre hazırlanmış şerbetleri ve eşsiz panoramik haliç manzarası ile İstanbul’u yaşayabileceğiniz bir mekan. Soğuk kış günlerinde yolunuz düşerse Buhara Çayı içip içinizi ısıtabilirsiniz. Şerbetlerden Dubnisa’yı mutlaka denemelisiniz.

Evde keyifli çay demlemek isterseniz artık marketlerde de kolayca bulabileceğiniz Çaykur Organik Hemşin Çay‘ın üzerine henüz daha iyisi ile karşılaşmadım. İngiliz çaylarını denemek isterseniz Akasya AVM’de bulunan Whittard‘a uğrayıp farklı çaylardan alıp denemeye başlayabilirisiz. Çay’ınız demli muhabbetiniz bol olsun.

(Gurmeler için kahve mekanları yazıma da göz attınız mı?)

Kamil Mehmet ÖZKAN

Previous

Dhaka Seyahat Notları 3 - Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Next

Kahve'nin İstanbul'a Dönüşü, Kahve Gurmelerine Mekanlar

About Author

Kamil Mehmet ÖZKAN

Digital Transformation Evangelist, New Media, Speaker, Blogger, Büyük Dönüşüm, Zubuf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also