Hız – Dijital Çağ’da Dönüşüm
Uzun süredir okumak isteyip de okuyamadığım kitapları eritmeye çalışıyorum son dönem. “Hız : Dijitalleşen Dünyada Başarının 7 Kanunu” kitabı da uzun süredir kenarda okunmayı bekliyordu. En başarılı dijital inovasyon ajanslarından biri olan AKQA‘nın kurucusu Ajaz Ahmed ile müşterisi olan Nike’ın yöneticisi Stefan Olendar‘ın alışık olmadığımız tarzda diyalog biçiminde yazdığı bu kitapta dijitalleşen dünyada şirketlerin ayak uydurmak için dikkat etmeleri gereken konuları 7 ana başlıkta toplamışlar. Diyalog biçiminde yazılması okumayı çok daha keyifli kılıyor.
Diğer taraftan da müşteri ile ajans tarafının, yani masanın karşısındaki iki tarafın birlikte bu derece güzel eser çıkarabilmesi ise ortaya çıkan kaliteli işlerin sebebini açıklıyor. Masanın iki tarafında da bulunmuş biri olarak bizde genelde taraflar birbirlerini suçlamaktan veya üstünlük taslamaktan işlerin kalitesinin tartışıldığı çok yaygın değildir.

Kitapta bahsedilen içerikleri burada paylaşmayacağım ancak dijitalleşme ile birlikte herşey değişiyor. En çok da müşterilerin talepleri, alışkanlıkları ve istekleri. Teknoloji firmaları sayesinde artık tüketiciler genelde firmalardan çok daha hızlı dijital yenilikleri hayatlarına alıyor ve bunu benimsiyorlar. Markaların bu hıza ayak uydurması gerekiyor. Bu ayak uydurma eskiden beri kullandığımız temellerin değişmesi anlamına gelse bile. Geleneksel reklam modelleri dönüşürken, artık geleneksel diyebileceğimiz dijital reklam modelleri de dönüşüyor. Bir ayakkabı firması dijital bir bileklik üretirken Apple ile ortak bir dijital saat üreterek müşterilerine fayda sağlamayı, aslında onları daha sadik birer kitle haline getirmeyi amaçlıyor.
Dijital dünyanın dinamikleri her gün değişiyor. Trendleri takip etmekten öte değişimin temellerini benimsemek gerekiyor. Bu kitap tam da bu noktada faydalı olabilecek kaynaklardan.
Büyük Dönüşüm ve Ben
Dijital dönüşüm benim de uzun süredir üzerinde çalıştığım konulardan. Sadece iş dünyası değil insanlık olarak büyük bir dönüşüm sürecinde geçiyoruz. Medeniyet tarihine bakıldığında insanlık pek çok kırılımdan geçmiştir. Ancak hiç bir dönüşüm bu kadar hızlı etkilerini göstermemiştir. Son 20 detaylı olarak incelendiğinde dönüşümün boyutu anlaşılabilir. Kendi blogumda dijital dönüşümü farklı noktaları ile ele aldığım gibi sektörlerin dönüşümünü incelediğim Büyük Dönüşüm isminde bir blogda da detaylı olarak konuları işliyorum.