Salı, Nisan 15 2025

Buenos Aires‘e gitmeden önce bilmeniz gerekenler kısmında ulaşım ile ilgili konulara da değinmiştim ama daha detaylı olarak Buenos Aires’te ulaşım ile ilgili deneyimlerimi detaylı olarak da paylaşmak isterim.

Öncelikle Kuzey Yarımküre’de kış yaşanırken Buenos Aires‘te yaz yaşanıyor. Yani eğer kış ve Noel döneminde gidecekseniz hem okulların yaz tatilinde olması hem de Noel dönemi tatilleri ile birlikte uçaklar oldukça dolu oluyor. Hem aktarmalı uçuşlar, hem de direkt Türk Hava Yolları uçuşları doluydu. Haliyle bilet fiyatları da oldukça yüksekti. Sonbahar ve ilkbaharı tercih edilebilirsiniz. Buenos Aires’te evlerde çok fazla ısıtma sistemi olmadığı için oraya göre kış mevsiminde gidenler donduklarını belirtmiş ama otel odalarında klima olduğu için sizi çok fazla etkilemeyecektir. Eğer misafir kalmıyor veya Airbnb kullanmıyor iseniz tabi.

İstanbul’dan aktarmasız uçmak için Türk Hava Yolları kış döneminde (bize göre 🙂 haftada 5 uçuş gerçekleştiriyor. Uçuş aktarmasız ama direkt değil. Brezilya’da yolcu indirip almak için duran uçaktan çıkamasanız da uçuş süreniz toplamda 18,5 saati buluyor. Bizim İstanbul’dan direkt gidebileceğimiz bir rotayı yine çocukla sorunsuz şekilde gerçekleştirdik. Uçuş rahat, hizmet iyiydi.

Buenos Aires’te Ezeiza Havalimanı’na akşam saatlerinde iniyorsunuz. Valizi bekle felan derken saat de ilerliyor. Şehrin merkezine gitmek için taksi tutabilir, belli terminallere kadar bırakan otobüs firmalarını kullanabilirsiniz. Taksi ve otobüs firmaları hemen geliş katında. Çıktığınızda firmaların arasından geçerek karşılama alanına geçiyorsunuz. Taksi ile akşam saatlerinde 40-45 dakikada şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz. Farklı bir saatte indiyseniz gün içinde trafiğe yakalanma ihtimaliniz var. Evet dünyanın en geniş caddesinde trafikte adım adım gitmişliğimiz var. Önemli olan yollar değil, insanlar deyip bu konuyu burada kapatıyorum. Bir de macera severler için Havalimanından gündüz saatlerinde kalkan ve şehre ulaşması 2-3 saat süren bir otobüs varmış. Ancak akşam saatleri için olduğundan emin değilim.

Havalimanına iner inmez Arjantin’in dalgalı ekonomisinin meyveleri ile karşılaşıyoruz. Okuduğumuz bloglarda farklı farklı fiyatlar vardı. Biz şehir merkezine gitmek için 48 USD‘ilk bir ücret ödedik. (Aralık 2017 tarihi itibari ile) Hemen çıkışta gişeye ödemeyi yapıp faturanızı alıyorsunuz. Sizi bir kişi alıyor ve araca kadar eşlik ediyor. Gayet kibar ve saygılı tüm çalışanlar. En azından biz kötüsüne rastlamadık. Ücreti de ödediğimiz için bizi tüm köprülerden geçiririm diye bir düşünceye de kapılmıyoruz. Paranızı Arjantin Peso’suna dönüştürmediyseniz havalimanında ödemeyi USD olarak yapabiliyorsunuz. Boşuna zaten dip yapmış kurdan havalimanında paranızı daha da rezil etmeyin. Uzun bir uçuş sonrasında akşam saatlerinde biran önce otele ulaşmak en çok istediğimiz şey olduğu için hiç beklemeden taksimizi tutup yola koyuluyoruz. Şoförümüz oteli bulup bizi teslim ediyor ve selam verip ayrılıyor.

Dönüşte havalimanına ulaşmak için için otelinizin anlaşmalı olduğu bir transfer firmasından aracı önceden rezerve ettirebilirsiniz. Dönüş için Peso olarak çok daha az ücret ödemiştik. Şöyle ki 880 pesoya şehre (48 USD Dolar) gelirken otelin anlaşmalı olduğu firma ile 600 Peso’ya havalimanına döndük. Dönüş için trafiği göz önünde bulundurup biraz erken gitmeyi düşünmelisiniz.

Şehir için ulaşım konusunda çok farklı seçenekler var. Taksi, metro, otobüs, metrobüs gibi. Taksiler gayet makul. Şehirdeki en makul şey de olabilir. Eskiden çok daha ucuzmuş ancak devalüasyon sonrası İstanbul ile aynı seviyeye gelmiş diyebiliriz. Gönül rahatlığı ile yoldan çevirip kullanabilirsiniz. Dünyanın en geniş caddesi 9 Temmuz Caddesi’nin ortasından da geçen bir metrobüs hattı var. Bizdeki sistemden biraz değişik olarak o yönde rotası olan pek çok otobüs metrobüs hattına girebiliyor. Sonrasında rotası dahilinde hattan ayrılıp gideceği yere gidiyor. Detaylı bir deneyimimiz maalesef olmadı. Bebek arabası ile gezdiğimiz için metroyu da kullanmadık.

Biz merkezi bir yerde kaldığımız ve pek çok yere yürüyerek gitmeyi tercih ettiğimiz için toplu taşıma konusunda çok deneyim sahibi değiliz. Uzak yerler için de taksiyi kullandık. O da zaten dediğim gibi çok fazla bir miktar tutmadı. Örnek vermek gerekirse (Aralık 2017 kurları üzerinden) Florida Caddesi‘nden Palermo Soho bölgesine 23 TL’ye gittik. Ama daha önce de uyardığım gibi ülkede yüksek enflasyon ve dönem dönem devalüasyon oluyor. Fiyatlar çok değişken. Yine Florida Caddesinden La Boca bölgesine 30 TL civarında bir tutar tutmuştu.

Şehir üstten bakıldığında Barcelona gibi düzenli ve genel anlamda düz bir alana kurulmuş. Bir caddenin ucundan baktığınızda ucunu göremeden ufukta kaybedebiliyorsunuz. Bu düzen sonucu birbirine paralel ve kesen pek çok metro hattı yapılmış. Metro ile de istediğiniz yere hızlıca ulaşma imkanınız var. Maalesef asansör ve yürüyen merdiven sistemlerini çok göremediğimiz için bir çocuk arabası ile metroya hiç inmedik. Aslında ihtiyaç da duymadık. Klimalardan damlayan kirli sular haricinde geniş caddelerde yürüyerek şehri keşfetmek çok daha keyifli geldi.

Hem otobüs hem de metro çok daha ucuzmuş. Muş diyorum kullanmadım. Ama özellikle otobüslerde sadece metal 1 peso ile binilebildiği için eğer para üstü olarak bozuk para aldıysanız başka yerde harcamayın derim. Tecrübe edenler söylüyor.

Ulaşım konusuna gelmişken Buenos Aires’ten feribotlarla günübirlik veya daha uzun süre gezmek için Uruguay’a geçebiliyorsunuz. Port Madero’nun orada bulunan Baquebus ve Seacat feribot firmasından online rezervasyonla biletlerinizi alıp geçebilirsiniz. Biz programa almadık ama sizin için bir seçenek olabilir. Bir daha ki sefere kesinlikle gitmek isterim.

Tarifem çok mantıklı olmadığı için ben data dolaşımını kapattım. Uber veya benzeri taksi çağırma servislerinin hiçbirini kullanmadım. Ama taksi bulma konusunda çok sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum. Klasik el kaldırdığınızda taksiler duruyor. Özel bir durağa gidip çağırmanıza gerek yok.

Buenos Aires, Güney Amerika’nın Paris’i, ulaşım konusunda çok problem yaşamayacağınız bir şehir.

Previous

Buenos Aires Gezi Notları 2 - Nerede Kalalım?

Next

Kaliteli Yaşam Sanatı - Zubuf

About Author

Kamil Mehmet ÖZKAN

Digital Transformation Evangelist, New Media, Speaker, Blogger, Büyük Dönüşüm, Zubuf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Check Also